fbpx
Διαβάζετε:
Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν δουλεύετε από το σπίτι

Πώς να παραμείνετε παραγωγικοί όταν δουλεύετε από το σπίτι

17 Μαρτίου, 2020

Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν είτε να αναστείλουν τη λειτουργία τους είτε να κλείσουν τα γραφεία τους και οι υπάλληλοί τους να δουλέψουν από το σπίτι.

Η δουλειά από το σπίτι ενώ για κάποιους μπορεί να αποτελεί καθημερινότητα, όπως για εμάς τους freelancers, για κάποιος άλλους είναι κάτι πρωτόγνωρο και ενδεχομένως να μην είναι εύκολο να διατηρήσουν την παραγωγικότητά τους στο ίδιο επίπεδο όπως στον χώρο της εργασίας τους.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μπορέσετε να εργάζεστε εξίσου παραγωγικά και από το σπίτι.

 1. Απομονωθείτε σε έναν συγκεκριμένο χώρo.

  Ένα από τα βασικά στοιχεία της εργασίας από το σπίτι είναι η γενικότερη απομόνωση. Ωστόσο, για τους «βετεράνους» αυτού του είδους εργασίας η απομόνωση είναι κάτι που έχουν δεχτεί και –κυρίως- αποδεχτεί. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως αυτή των ημερών, και σε συνδυασμό με τη γενικότερη απομόνωση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της κατάστασης, είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα μέλη της οικογένειας στο σπίτι. Επομένως, η συγκέντρωση που απαιτείται είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Αν η εργασία σας, για παράδειγμα, περιλαμβάνει τηλέφωνα και επικοινωνία με πελάτες, δεν θα ήταν συνετό να ακούγονται παιδικές φωνές ή η τηλεόραση να παίζει στο βάθος. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να βρείτε έναν απομονωμένο χώρο ώστε να εργαστείτε απερίσπαστοι.
 2. Προσπαθήστε να τηρήσετε το ωράριο εργασίας σας.

  Πολλές φορές, όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, εφησυχάζουμε πιστεύοντας ότι έχουμε χρόνο για να ολοκληρώσουμε όλες τις εργασίες μας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μεγάλη παγίδα, διότι, μερικές φορές οι περισπασμοί στο σπίτι μας εμποδίζουν να είμαστε παραγωγικοί. Σε έναν εργασιακό χώρο, τα περιθώρια εφησυχασμού είναι λιγότερα, γιατί αφενός είμαστε σε ένα πιο «σφιχτό» κλίμα, αφετέρου υποσυνείδητα γνωρίζουμε ότι είμαστε στον χώρο εργασίας μας, άρα, θέλοντας και μη, δουλεύουμε πιο παραγωγικά.
 3. Σηκωθείτε, ντυθείτε και ετοιμαστείτε σαν να πηγαίνατε στη δουλειά

  Ένα πολύ καλό «κόλπο» για να είστε πιο παραγωγικοί είναι να συμπεριφέρεστε σαν να πηγαίνετε πράγματι στον εργασιακό σας χώρο. Ντυθείτε, πιείτε τον καφέ σας και ετοιμαστείτε, και γενικά λειτουργήστε όπως λειτουργείτε στην εργασιακή σας καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπείτε σε κλίμα εργασίας ευκολότερα και, επιπλέον, θα αυθυποβληθείτε ότι βρίσκεστε στο γραφείο.
 4. Κάντε τα καθιερωμένα σας διαλείμματα για φαγητό, ξεκούραση κ.λπ.

  Εκτός από το εργασιακό ωράριο που είναι καλό να τηρήσετε, τηρήστε και τα διαλείμματα που κάνετε, είτε για φαγητό, για να φτιάξετε καφέ κ.λπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι και πάλι θα πρέπει να υπερβάλετε, λειτουργήστε σαν να είστε στο γραφείο. Για παράδειγμα, μην σκεφτείτε, «ευκαιρία να μαγειρέψω κιόλας για να ξεμπερδεύω» ενώ παράλληλα δουλεύω για να κερδίσω χρόνο. Στην πραγματικότητα, δεν κερδίζετε χρόνο, είτε θα καθυστερήσετε να τελειώσετε είτε θα «κάψετε» το φαγητό.
 5. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές παραγωγικότητας και οργάνωσης καθηκόντων.
  Είτε, για τους πιο παραδοσιακούς θα είναι μια ατζέντα, είτε, για τους πιο εξελιγμένους, διαδικτυακές εφαρμογές που βοηθούν στη διαχείριση των υποχρεώσεών σας. Προσωπικά, χρησιμοποιώ την εφαρμογή Trello, η οποία με βοηθάει πολύ στη διαχείριση των υποχρεώσεών μου φτιάχνοντας πίνακες και ιεραρχώντας τις προτεραιότητες, με δυνατότητα υπενθυμίσεων. Υπάρχουν άπειρες τέτοιες εφαρμογές που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση όλων των υποχρεώσεων και επιπρόσθετα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολλά άτομα, στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που πρέπει να συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας εξ αποστάσεως.

Η αλήθεια είναι ότι η εργασία από το σπίτι έχει και τα καλά της αλλά και τα αρνητικά της. Εφόσον, όμως, για πολλούς δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής λόγω της κατάστασης, αυτό που μπορούμε όλοι να κάνουμε είναι υπομονή και προσπάθεια να συνεχίσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί για να ξεπεράσουμε γρήγορα τις αντιξοότητες.

Σχετικά άρθρα

14 Ιουλίου, 2019

14 juillet

Η 14η Ιουλίου είναι ημέρα γιορτής για τη Γαλλία. Πολλοί το ξέρουν, λίγοι όμως γνωρίζουν τον λόγο εορτασμού αυτής της ημέρας.

1 Ιουνίου, 2019

Freelancers: Πώς επιβιώνουμε το καλοκαίρι;

Πώς θα επιβιώσουμε πάλι αυτό το καλοκαίρι μέσα στη ζέστη, με τις προθεσμίες να τρέχουν και εμείς να παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα μέσα στον καύσωνα, ανεξαρτήτως αργιών, γιορτών ακόμα και σαββατοκύριακων, ώστε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πελάτες μας;

~ Ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το project σας ~

  ΜετάφρασηΚατασκευή ιστοσελίδαςΚατασκευή E-shopΚατασκευή Blog/MagazineΥπηρεσίες Digital MarketingΆλλο

  Συμπληρώνοντας αυτήν τη φόρμα, αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου μας.
  Arrow-up